Financiële hulpvraag door slachtofferschap? Financial coaching!

In september start een pilotsamenwerking tussen het Schadefonds, Fonds Slachtofferhulp en Slachtofferhulp Nederland om aanvragers, die een hoge uitkering passend bij categorie 5 (€20.000) of 6 (€ 35.000) van het Schadefonds ontvangen, te attenderen op de mogelijkheid van financial coaching.

Via Fonds Slachtofferhulp kunnen slachtoffers van een misdrijf praktische hulp krijgen van speciaal getrainde vrijwilligers om hun financiën weer op orde te krijgen. Slachtofferhulp Nederland brengt slachtoffers die door een misdrijf in de financiële problemen zijn geraakt hiervoor in contact met Fonds Slachtofferhulp. Ook staat de dienst open voor slachtoffers, die een hoge schadevergoedingsmaatregel hebben ontvangen en hulp willen bij de besteding of bewaring hiervan. Er is dus sprake van een financiële hulpvraag die samenhangt met het slachtofferschap.

Ineens een hoge schadevergoeding
Het Schadefonds is via een opdracht vanuit het implementatieprogramma Recht doen aan slachtoffers betrokken geraakt bij dit onderwerp. De opdracht was een gratis ondersteunings- en adviesaanbod te ontwikkelen voor slachtoffers en nabestaanden die door een strafproces of een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven ineens een hoge schadevergoeding uitgekeerd krijgen.

De pilotsamenwerking betekent dat aanvragers, die van het Schadefonds een uitkering uit categorie 5 of 6 krijgen, worden geïnformeerd over de mogelijkheid van financial coaching. Het Schadefonds doet dit in de beslissing aan het slachtoffer en in een telefoongesprek. Geïnteresseerde slachtoffers nemen vervolgens zelf, of via bemiddeling van het Schadefonds, contact op met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland die hen verder begeleid bij het opstarten van financial coaching.

image_pdfimage_print

Deel dit bericht