Woo-verzoek 8 augustus 2024 onderwerp: afwijzing aanvraag
DIT IS DE TOEGANKELIJKE VERSIE Woo-verzoek 8 augustus 2024 onderwerp: afwijzing aanvraag
De originele documenten kunt u inzien door het originele versie in te zien: U kunt de originele versie hier downloaden
De documenten worden gescheiden met de titel document
Document
De heer ONLEESBAAR GEMAAKT
Per e-mail: ONLEESBAAR GEMAAKT
Behandelaar Mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT
Telefoon 070 ONLEESBAAR GEMAAKT
Datum 8 augustus 2024
Bijlage(n) 1
Onderwerp Besluit op uw Woo-verzoek om informatie met betrekking tot de afwijzing van de aanvraag van uw client, mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT.
Geachte heer ONLEESBAAR GEMAAKT
Uw verzoek
Per e-mail van 23 juli 2024, door mij op die datum ontvangen, diende u een verzoek in als bedoeld in artikel 4.1, eerste lid van de Wet open overheid (verder: de Woo). In uw verzoek vraagt u het Schadefonds Geweldsmisdrijven (verder: het Schadefonds) om inzage in alle relevante documenten en correspondentie met betrekking tot de afwijzing van de aanvraag tot schadevergoeding van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT bij het Schadefonds.
U vraagt het Schadefonds om met name de volgende informatie openbaar te maken:
Het volledige dossier van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT.
- Alle correspondentie tussen het Schadefonds, mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT externe partijen buiten het Schadefonds.
- Alle interne notities, memo’s, e-mails en andere documenten die betrekking hebben op haar aanvraag en de daaropvolgende afwijzing.
De criteria en beleidsdocumenten:
- De gehanteerde criteria en beleidsdocumenten op basis waarvan de beslissing is genomen om de aanvraag van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT af te wijzen.
Interne communicatie en overwegingen:
- Alle interne communicatie en notities waarin de afwijzing van de aanvraag van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT wordt besproken.
- Alle documenten waarin belangen, overwegingen of andere factoren die een rol hebben gespeeld bij de beslissing, zijn vastgelegd.
U geeft daarbij aan dat u deze informatie noodzakelijk vindt om een volledig beeld te krijgen van de redenen en overwegingen die hebben geleid tot de afwijzing van de aanvraag van uw cliënt, mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT
Contact met u
Op 29 juli 2024 ontving u van de Woo-functionaris bericht dat uw verzoek in goede orde is ontvangen. Daarbij is medegedeeld dat u in beginsel op uiterlijk 20 augustus 2024 een antwoord ontvangt op uw verzoek en dat u bericht krijgt als er meer tijd nodig is om uw verzoek of te handelen.
Wettelijk kader
lk behandel uw verzoek als een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo). De relevante artikelen uit de Woo kunt u vinden in bijlage 1 bij deze brief.
Besluit
lk besluit de door u opgevraagde informatie (voor zover bij het Schadefonds aanwezig) niet openbaar te maken. Hierna licht ik mijn besluit puntsgewijs toe.
Overwegingen
lederen heeft het recht om overheidsinformatie op te vragen, zonder dat daarbij een reden opgegeven behoeft te worden. Dit staat in artikel 1.1 van de Woo. Daarbij is het uitgangspunt dat overheidsinformatie openbaar is, tenzij er uitzonderingsgronden zijn die de openbaarheid beperken. De uitzonderingsgronden worden genoemd in hoofdstuk 5 van de Woo. In artikel 5.1 lid 1 zijn de absolute uitzonderingsgronden vermeld en in lid 2 de relatieve. Waar er voor een belangenafweging geen plaats is in het geval van de absolute uitzonderingsgronden, moet het bestuursorgaan in het geval van de relatieve uitzonderingsgronden het door de uitzonderingsgrond beschermde belang afwegen tegen het algemene belang bij openbaarheid. Verder geldt in het algemeen de regel dat de informatie die ik aan u verstrek, openbaar is voor iedereen.
Opmerking vooraf: Allereerst merk ik op dat het mij niet is gebleken dat u de gemachtigde bent van de persoon die u opgeeft als uw client, namelijk mevrouw ONLEESBAAGEMAAKT. Reeds daarom kan ik u geen informatie verstrekken over haarzelf, zo zij al bekend is bij het Schadefonds, of over haar dossier, zo het Schadefonds hierover beschikt. In zijn algemeenheid kan ik wel reageren op de vragen die u stelt in uw verzoek.
Het volledige dossier van mevrouw
U verzoekt om het volledige dossier van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT openbaar te maken. U doelt op alle correspondentie tussen het Schadefonds, mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT externe partijen buiten het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Ook doelt u op alle interne notities, memo’s, e-mails en andere documenten die betrekking hebben op haar aanvraag en op de daaropvolgende afwijzing.
In zijn algemeenheid geldt dat het Schadefonds geen dossiers van aanvragers openbaar maakt. lk verwijs hiertoe naar het bepaalde in artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder e en naar het bepaalde in artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder i van de Woo. In artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder e van de Woo wordt bepaald dat informatie niet openbaar wordt gemaakt indien het belang van eerbiediging van de persoonlijke Ievenssfeer zwaarder weegt dan het belang bij openbaarmaking. Voor toepassing van deze uitzonderingsgrond moet sprake zijn van tot een natuurlijke persoon herleidbare informatie. Een zaakdossier van een persoon die een aanvraag deed bij het Schadefonds bevat tot een natuurlijke persoon herleidbare informatie. Het Schadefonds maakt de inhoud van dossiers van aanvragers daarom niet openbaar, ook niet in het geval dat de aanvrager die het betreft hiermee in zou stemmen. Een aanvrager kan in sommige gevallen lastig overzien welke impact openbaarmaking van persoonlijke documenten kan hebben, nu of in de toekomst. Verder kan een aanvrager die het op dit moment wenselijk vindt dat zijn of haar dossier wordt openbaar gemaakt, hier in de toekomst heel anders over denken. lk ben van oordeel dat het belang van de aanvrager bij geheimhouding van de inhoud van zijn/haar dossier zwaarder weegt dan het algemene belang bij openbaarmaking daarvan.
In artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder i van de Woo wordt het belang van het goed functioneren van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen beschermd. lk ben van oordeel dat het openbaar maken van dossiers van mensen die een aanvraag deden bij het Schadefonds schade toebrengt aan het goed functioneren van het Schadefonds (een zelfstandig bestuursorgaan). Immers, anderen zullen kunnen zien dat dossiers van aanvragers openbaar worden gemaakt. Dit kan bij mensen die een aanvraag deden bij het Schadefonds de vrees doen ontstaan dat ook hun dossier in de toekomst mogelijk openbaar gemaakt zal worden. Mensen die in de toekomst een aanvraag zouden willen doen bij het Schadefonds, kunnen hierin terughoudend worden of er helemaal van afzien, uit angst dat ook hun dossier in de toekomst openbaar gemaakt zal worden. Als bij (potentiële) aanvragers de vrees ontstaat dat hun persoonlijke informatie niet meer veilig is bij het Schadefonds en zij er daarom van afzien aanvragen in te dienen bij het Schadefonds, dan kan het Schadefonds niet meer goed functioneren. lk ben dan ook van oordeel dat het belang van het goed functioneren van het Schadefonds zwaarder weegt dan het algemeen belang bij openbaarmaking van dossiers van mensen die aanvragen deden/doen bij het Schadefonds.
De criteria en beleidsdocumenten
U verzoekt om openbaarmaking van de gehanteerde criteria en beleidsdocumenten op basis waarvan de beslissing is genomen om de aanvraag van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT af te wijzen. lk verwijs u in zijn algemeenheid naar de Wet schadefonds geweldsmisdrijven, de Beleidsbundels en de Letsellijsten die wij gebruiken bij de beoordeling van de aanvragen die bij het Schadefonds binnenkomen. In deze wet en documenten, die voor iedereen openbaar zijn, kunt u de door het Schadefonds gehanteerde criteria en het toegepaste beleid nalezen. Nu deze wet en documenten al openbaar zijn, behoeven deze niet meer openbaar gemaakt te worden in het kader van uw verzoek. U kunt de Wet schadefonds geweldsmisdrijven, onze Beleidsbundels en onze Letsellijsten vinden op onze website: www.schadefonds.nl. De Wet schadefonds geweldsmisdrijven en de Beleidsbundels vindt u op deze website onder Schadefonds/Wet en beleid. De Letsellijsten vindt u op deze website onder Schadefonds/Letsellijst.
Interne communicatie en overwegingen
U wilt alle interne communicatie en notities ontvangen, waarin de afwijzing van de aanvraag van mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT wordt besproken en tevens wilt u alle documenten ontvangen waarin belangen, overwegingen of andere factoren die een rol hebben gespeeld bij de beslissing, zijn vastgelegd. lk verwijs allereerst naar hetgeen ik hierboven heb opgemerkt over het feit dat het mij niet is gebleken dat u de gemachtigde bent van de persoon die u opgeeft als uw cliënt en naar hetgeen ik heb opgemerkt over het bepaalde in artikel 5.1, tweede lid onder e en i.
In zijn algemeenheid merk ik op dat er doorgaans geen sprake is van interne, op schrift vastgelegde communicatie of notities naar aanleiding van een op een aanvraag genomen beslissing. Ook van documenten, waarin belangen of andere factoren die een rol hebben gespeeld bij een beslissing zijn vastgelegd, is in het algemeen geen sprake. De jurist die de aanvraag behandelt en die de beslissing namens de Commissie neemt, zal de stukken die in het dossier zitten bestuderen, indien nodig de aanvrager telefonisch en/of per e-mail benaderen en vervolgens een beslissing nemen aan de hand van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven en het beleid en de regelgeving die binnen het Schadefonds worden toegepast. In sommige gevallen zal de jurist met een collega overleggen, hetwelk in de regel mondeling gebeurt. leder dossier bevat in de regel wel een beoordelingsformulier. Dit is een document dat de behandelend jurist gebruikt om de aanvraag uit te werken en om de beslissing intern te motiveren. Het is een document met aantekeningen, dat enkel bedoeld is voor intern beraad en gebruik en dat het Schadefonds nooit vrijgeeft in het (digitale) dossier van de aanvrager. Gezien het bepaalde in artikel 5.2, eerste lid van de Woo behoeft het Schadefonds een dergelijk document ook niet openbaar te maken. In de namens de Commissie genomen en aan de aanvrager gerichte beslissing wordt in het geval van een afwijzing gemotiveerd op welke grond(en) de aanvraag is afgewezen, zodat het de aanvrager duidelijk wordt waarom het Schadefonds zijn/haar aanvraag niet kon honoreren.
Nadere opmerking
In zijn algemeenheid kan ik u, onder verwijzing naar het bepaalde in artikel 5.5, eerste lid van de Woo, meedelen dat het een aanvrager of de door hem of haar aangewezen gemachtigde of advocaat vrij staat om zijn of haar dossier op te vragen bij het Schadefonds. Alle stukken in het dossier die hiervoor in aanmerking komen, zullen dan aan de aanvrager of diens gemachtigde of advocaat worden verstrekt. Ook in het geval van het indienen van bezwaar tegen een door het Schadefonds genomen beslissing, zullen deze stukken in het kader van de bezwaarprocedure aan de aanvrager of diens gemachtigde of advocaat worden verstrekt.
Wijze van openbaarmaking en publicatie
Dit besluit wordt u digitaal toegezonden. Dit besluit wordt geanonimiseerd op www.schadefonds.nl gepubliceerd.
Vragen
Als u vragen heeft over de afhandeling van uw verzoek, dan kunt u contact opnemen met mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT jurist behandel en bezwaar, 070 ONLEESBAAR GEMAAKT. Voor meer informatie over de Woo-procedure, kunt u kijken op www.rij soverheid.nl.
Hoogachtend, b/a
Mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT
Directeur-secretaris Schadefonds Geweldsmisdrijven
Bijlage 1. Relevante wetsartikelen uit de Wet open overheid
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Zorg ervoor dat wij uw bezwaar uiterlijk binnen zes weken na de datum bovenaan deze brief hebben ontvangen.
U kunt op twee manieren uw bezwaarschrift indienen (het is niet mogelijk dit per e-mail te doen):
op onze website www.schadefonds.nl/bezwaar(via DigiD).
per post naar:
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Afdeling Bezwaar
Postbus 71
2501 CB Den Haag
Schrijf in uw bezwaar in elk geval:
- uw naam en adres;
- een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt;
- waarom u het niet eens bent met de beslissing;
- de datum van uw brief;
- uw (digitale) handtekening.
Voor vragen kunt u ook contact met ons opnemen via telefoonnummer 070-4142000.
Bijlage 1 Relevante wetsartikelen uit de Wet open overheid
Artikel 1.1
Eenieder heeft recht op toegang tot publieke informatie zonder daartoe een belang te hoeven stellen, behoudens bij deze wet gestelde beperkingen.
Artikel 2.1
In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
- document: een door een orgaan, persoon of college als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, opgemaakt of ontvangen schriftelijk stuk of ander geheel van vastgelegde gegevens dat naar zijn aard verband houdt met de publieke taak van dat orgaan, die persoon of dat college;
- publieke informatie: informatie neergelegd in documenten die berusten bij een orgaan, persoon of college als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, of informatie die krachtens artikel 2.3 door een bestuursorgaan kan worden gevorderd.
Artikel 4.1 lid 1, 2, 3, 4 en 7
Lid 1: Eenieder kan een verzoek om publieke informatie richten tot een bestuursorgaan of een onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan werkzame instelling, dienst of bedrijf. In het laatste geval beslist het verantwoordelijke bestuursorgaan op het verzoek.
Lid 2: Een verzoek kan mondeling of schriftelijk worden ingediend en kan elektronisch worden verzonden op de door het bestuursorgaan aangegeven wijze.
Lid 3: De verzoeker behoeft bij zijn verzoek geen belang te stellen.
Lid 4: De verzoeker vermeldt bij zijn verzoek de aangelegenheid of het daarop betrekking hebbende document, waarover hij informatie wenst te ontvangen.
Lid 7: Een verzoek om informatie wordt ingewilligd met inachtneming van het bepaalde in hoofdstuk 5.
Artikel 4.3 lid 1 en lid 2 sub a en d
Lid 1: De beslissing op een verzoek om informatie wordt mondeling of schriftelijk genomen.
Lid 2: Het bestuursorgaan besluit in ieder geval schriftelijk op een verzoek om informatie, indien:
- het schriftelijke verzoek geheel of gedeeltelijk wordt afgewezen;
- de gevraagde informatie betrekking heeft op of afkomstig is van derden, tenzij deze hebben verklaard aan een schriftelijk besluit geen behoefte te hebben.
Artikel 4.4 lid 1 en 2
Lid 1: Het bestuursorgaan beslist op het verzoek om informatie zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen vier weken gerekend vanaf de dag na die waarop het verzoek is ontvangen.
Lid 2: Het bestuursorgaan kan de beslissing voor ten hoogste twee weken verdagen, indien de omvang of de gecompliceerdheid van de informatie een verlenging rechtvaardigt. Van de verdaging wordt voor de afloop van de eerste termijn schriftelijk gemotiveerd mededeling gedaan aan de verzoeker.
Artikel 5.1 lid 2 sub e en i en lid 3
Het openbaar maken van informatie blijft eveneens achterwege voor zover het belang daarvan niet opweegt tegen de volgende belangen: de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer; i het goed functioneren van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen. Indien een verzoek tot openbaarmaking op een van de in het tweede lid genoemde gronden wordt afgewezen, bevat het besluit hiervoor een uitdrukkelijke motivering.
Artikel 5.2 lid 1
In geval van een verzoek om informatie uit documenten, opgesteld ten behoeve van intern beraad, wordt geen informatie verstrekt over daarin opgenomen persoonlijke beleidsopvattingen. Onder persoonlijke beleidsopvattingen worden verstaan ambtelijke adviezen, visies, standpunten en overwegingen ten behoeve van intern beraad, niet zijnde feiten, prognoses, beleidsalternatieven, de gevolgen van een bepaald beleidsalternatief of andere onderdelen met een overwegend objectief karakter.
Artikel 5.5 lid 1
Onverminderd het elders bij wet bepaalde, verstrekt een bestuursorgaan iedere natuurlijke of rechtspersoon op diens verzoek de op de verzoeker betrekking hebbende in documenten neergelegde informatie, tenzij een in artikel 5.1, eerste lid, onderdelen a, ben c, alsmede d en e, voor zover betrekking hebbend op derden, genoemd belang aan de orde is of een in artikel 5.1, tweede of vijfde lid, of artikel 5.2 genoemd belang zwaarder weegt dan het belang van de verzoeker bij toegang tot op hem betrekking hebbende informatie. De verzoeker vermeldt bij zijn verzoek de aangelegenheid of het daarop betrekking hebbende document, waarover hij informatie wenst te ontvangen.