Aanvragen en beslissingen

In 2024 ontvingen we 10.200 aanvragen van slachtoffers van gewelds- of seksuele misdrijven. Door de inzet van extra medewerkers konden we 13.168 beslissingen nemen, waardoor de doorlooptijd korter werd. Gemiddeld handelden we een aanvraag in 14 weken af, dat is één week korter in vergelijking met 2023. In totaal keerden we 24,7 miljoen euro uit. Het gemiddelde bedrag per aanvraag was € 4.026, ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Meestal ligt dit bedrag rond de € 4.000 per aanvraag. Dit jaar waren er meer uitkeringen in een lagere letselcategorie.

Kwaliteit van onze dienstverlening

We werken continu aan betere dienstverlening, ook in 2024. Daarom onderzoeken we regelmatig hoe aanvragers onze dienstverlening ervaren. Wat we daarvan leren, gebruiken we om verbeteringen door te voeren. In 2024 hebben we nieuwe online aanvraagformulieren ontwikkeld en in gebruik genomen. Ook herschreven we de teksten van de brieven aan aanvragers en de website, zodat deze nu duidelijker en makkelijker te begrijpen zijn.

Andere onderwerpen uit het jaarverslag 2024

Naast de cijfers van Nederland, delen we ook de cijfers van Caribisch Nederland. Verder trad op 1 juli 2024 de Wet seksuele misdrijven in werking, waardoor onder andere schuldverkrachting en schuldaanranding aan de reikwijdte van het Schadefonds werden toegevoegd. Dit is aangepast in onze beleidsbundel en letsellijst. Daarnaast werden er ook andere beleidsaanpassingen gedaan, zoals de wijziging in het vooronderstellen van letsel. Ook bespreken we de dilemma’s die we ervaren in de uitvoering en belangrijke beleidsonderwerpen, zoals het inzetten van klankbordgroepen voor feedback op onze online aanvraagformulieren. We hebben de samenwerking met onze ketenpartners geïntensiveerd en we kijken vooruit naar de plannen voor 2025.

Digitaal toegankelijk jaarverslag

Ons jaarverslag ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Omdat Rijksoverheidsorganisaties digitaal toegankelijk moeten zijn voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking, hebben we de vormgeving van het jaarverslag aangepast. De nieuwe vormgeving voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid, zoals kleurcontrast, lettergrootte, vormgeving en de mogelijkheid om voorleessoftware te gebruiken. Ook in de toekomst blijven we werken aan verbeteringen om onze communicatie voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken.

Klik hier om ons jaarverslag 2024 te lezen.