Waarom voel ik dat niet?

“Vanaf mijn achttiende ben ik in therapie. Maar altijd bewaarde ik een zekere afstand. Ik ging er niet vol voor. Speelde meer een bandje af, bijna alsof het over een ander ging. Veel veiliger, want dan hoefde ik niet bij mijn gevoel te komen. Dat heb ik lang volgehouden en het lijkt dan allemaal goed te gaan. Maar dat ging het dus niet.

Weet ik nu.

Toen ik mijn eerste kind kreeg wist ik dat het helemaal niet zo goed ging. Opeens was daar een kleintje waar ik voor moest zorgen. Ik slikte antidepressiva en was best wel vlak. Toen de tweede kwam wist ik dat ik niet op deze manier verder kon. Mijn moedergevoel was anders dan dat van mijn vriendin. Als ik haar naar de kinderen zag kijken dacht ik ‘waarom voel ik dat niet?’ Natuurlijk hield ik van ze, maar het intense geluk dat zij voelde ontbrak bij mij. Waar was mijn gevoel?

Ik besloot mijn trauma nu echt aan te pakken. Er vol voor te gaan. Een intensieve periode van therapie volgde en in dat traject kwam ik in aanraking met Slachtofferhulp Nederland. In de community van Slachtofferhulp herkende ik veel en vond ik steun. Ik besloot ambassadeur te worden, zo kon ik anderen de steun bieden die voor mij zo belangrijk was.

“Zie je, ik ben niet gek. Het is niet goed wat er met me gebeurd is.”

Ook hoorde ik over het Schadefonds. Ik had geen idee dat er zoiets bestond. Eerst twijfelde ik. Had ik wel recht op een vergoeding? Ik had nooit aangifte gedaan en het was zo lang geleden. Bewijs had ik alleen van psychologen waar ik al jaren kwam. Toch heb ik alles opgestuurd. Toen ik later een positief bericht kreeg heb ik zó gehuild. ‘Zie je’, dacht ik, ‘ik ben niet gek. Het is niet goed wat er met me gebeurd is.’ Het voelde als een soort erkenning. Dat Nederland ziet dat er mensen zijn die zoveel leed hebben meegemaakt. Ja, dat is het. Ik werd gezien.

Het geld dat ik heb gekregen van het Schadefonds gebruik ik voor een opleiding tot traumaseksuoloog en psychodrama, gespecialiseerd in seksueel misbruik. Ook ben ik van plan een wandelcoach training te volgen. Die twee opleidingen wil ik combineren om mensen te helpen over hun trauma’s heen te komen. Ik weet hoe eenzaam je kan zijn.”

 

Disclaimer: dit verhaal is vereenvoudigd en heeft enkel als doel een indruk te geven van het aanvraagproces. Er kunnen geen rechten aan dit verhaal worden ontleend.

 

Lotgenoten Community

In de Slachtofferhulp Logenoten Community kunt u online ervaringen van anderen lezen, reageren en uw eigen verhaal vertellen. Ook getuigen en betrokkenen zijn welkom in de community.