Woo-verzoek 29 juni 2023 onderwerp: De Hoenderloo groep
DIT IS DE TOEGANKELIJKE VERSIE Woo-verzoek 29 juni 2023 onderwerp: De Hoenderloo groep
De originele documenten kunt u inzien door het originele versie in te zien: U kunt de originele versie hier downloaden
De documenten worden gescheiden met de titel document
Document
ONLEESBAAR GEMAAKT
Per e-mail: ONLEESBAAR GEMAAKT
Behandelaar ONLEESBAAR GEMAAKT
Telefoon ONLEESBAAR GEMAAKT
Datum 25 augustus 2023
Bijlage(n) 2
Onderwerp Antwoord op uw verzoek om informatie in het kader van de Wet open overheid
Geachte ONLEESBAAR GEMAAKT,
In uw verzoek van 29 juni 2023, door ons ontvangen op 29 juni 2023, heeft u het Schadefonds Geweldsmisdrijven gevraagd informatie openbaar te maken over aanvragen aangaande misbruik en geweld in De Hoenderloo Groep, locatie Deelen.
Op 10 juli 2023 heeft u bericht ontvangen dat uw verzoek in goede orde is ontvangen. Daarbij is medegedeeld dat uw verzoek binnen vier weken na de ontvangst van uw verzoek, op uiterlijk 27 juli 2023 wordt beoordeeld.
Op 17 juli 2023 ontving u een e-mail waarin u is medegedeeld dat de beoordeling van uw verzoek meer tijd in beslag neemt, nu het vanwege de drukke vakantieperiode en de lagere personele bezetting niet lukt om binnen vier weken te antwoorden. U kreeg het verzoek het ons toe te staan binnen acht weken na indiening van uw verzoek een besluit te nemen op uw verzoek. De uiterlijke beslisdatum is daarmee 25 augustus 2023 geworden. Wij ontvingen daarop van u geen reactie. Op 21 juli 2023 ontving u nogmaals een e-mail van ons. Hierin lieten wij u weten dat wij er, gelet op het uitblijven van bezwaar tegen ons voorstel, vanuit gaan dat u zich erin kunt vinden dat we op uiterlijk 25 augustus 2023 een reactie geven op uw verzoek.
Contact met het Schadefonds
Over uw verzoek heeft u op 11 juli 2023 telefonisch contact gehad met een medewerker van het Schadefonds. Tijdens dit gesprek is afgebakend welke vragen u graag beantwoord ziet in het kader van uw verzoek. Na het gesprek ontving u op 17 juli 2023 een e-mail. Daarin werden de tijdens ons telefonisch contact afgebakende vragen geformuleerd. Wij gaven daarbij aan dat u het mocht laten weten als u het niet eens zou zijn met onze verwoording van de door u gestelde vragen en als u nog aanpassingen zou willen doen aan de vraagstelling. Wij ontvingen geen reactie van u. Op 21 juli 2023 ontving u opnieuw een e-mail. Daarin lieten wij u weten dat wij er, gelet op het uitblijven van een reactie van uw kant, vanuit gaan dat u zich kunt vinden in onze verwoording van uw vragen in onze e-mail van 17 juli 2023.
Wettelijk kader
Ik behandel uw verzoek als een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo). De relevante artikelen uit de Woo kunt u vinden in bijlage 1 bij deze brief.
Inventarisatie informatie
Op basis van uw verzoek is gezocht in het digitale registratiesysteem van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Daarbij is gebruik gemaakt van de volgende zoektermen: ‘Hoenderlo’, in combinatie met ‘De*len’. Deze zoektermen werden gebruikt ten einde meerdere mogelijke schrijfwijzen van Hoenderloo en Deelen te kunnen identificeren. Bij het gebruik van de zoekterm Hoenderlo’ komt ook Hoenderloo naar voren en bij het gebruik van de zoekterm ‘De*len‘, komen zowel Deelen als Delen naar voren. Bij deze inventarisatie is informatie aangetroffen. De peildatum van de genoemde informatie is 24 augustus 2023.
Besluit
Ik besluit de door u gevraagde informatie openbaar te maken. U treft deze informatie aan in het bijgevoegde document genaamd ‘Antwoord op het verzoek in het kader van de Woo, ingediend door [x]’. Daarin worden de door u gestelde vragen, genummerd 1 tot en met 3, beantwoord. De informatie die openbaar wordt, wordt samen met deze brief digitaal aan u toegezonden.
Plaatsing op internet
Dit besluit en de informatie die voor iedereen openbaar wordt, wordt geanonimiseerd op www.schadefonds.nl gepubliceerd.
Afschrift aan belanghebbenden
Een geanonimiseerde kopie van dit besluit verzend ik naar de derde-belanghebbende. Het betreft Pluryn, waar De Hoenderloo Groep onderdeel van uitmaakt.
Vragen
Als u vragen heeft over de afhandeling van uw verzoek, dan kunt u contact opnemen met [y]. Voor meer informatie over de Woo-procedure, kunt u kijken op rijksoverheid.nl.
Hoogachtend,
b/a
Mevrouw mr. M. de Groot,
Directeur-secretaris Schadefonds Geweldsmisdrijven
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Zorg ervoor dat wij uw bezwaar uiterlijk binnen zes weken na de datum bovenaan deze brief hebben ontvangen.
U kunt op twee manieren uw bezwaarschrift indienen (het is niet mogelijk dit per e-mail te doen):
– op onze website www.schadefonds.nl/bezwaar (via DigiD).
– per post naar:
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Afdeling Bezwaar
Postbus 71
2501 CB Den Haag
Schrijf in uw bezwaar in elk geval:
- uw naam en adres;
- een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt;
- waarom u het niet eens bent met de beslissing;
- de datum van uw brief;
- uw (digitale) handtekening.
Voor vragen kunt u ook contact met ons opnemen via telefoonnummer 070-4142000.
Document
Bijlage 1 Toepasselijke wetsartikelen uit de Wet open overheid
Artikel 1.1
Eenieder heeft recht op toegang tot publieke informatie zonder daartoe een belang te hoeven stellen, behoudens bij deze wet gestelde beperkingen.
Artikel 4.1 lid 1, 2, 3, 4, 5 en 7
1 Eenieder kan een verzoek om publieke informatie richten tot een bestuursorgaan of een onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan werkzame instelling, dienst of bedrijf. In het laatste geval beslist het verantwoordelijke bestuursorgaan op het verzoek.
2 Een verzoek kan mondeling of schriftelijk worden ingediend en kan elektronisch worden verzonden op de door het bestuursorgaan aangegeven wijze.
3 De verzoeker behoeft bij zijn verzoek geen belang te stellen.
4 De verzoeker vermeldt bij zijn verzoek de aangelegenheid of het daarop betrekking hebbende document, waarover hij informatie wenst te ontvangen.
5 Indien een verzoek te algemeen geformuleerd is, verzoekt het bestuursorgaan binnen twee weken na ontvangst van het verzoek de verzoeker om het verzoek te preciseren en is het de verzoeker daarbij behulpzaam.
7 Een verzoek om informatie wordt ingewilligd met inachtneming van het bepaalde in hoofdstuk
Artikel 4.3 lid 1 en 2 sub d
1 De beslissing op een verzoek om informatie wordt mondeling of schriftelijk genomen.
2 Het bestuursorgaan besluit in ieder geval schriftelijk op een verzoek om informatie, indien: de gevraagde informatie betrekking heeft op of afkomstig is van derden, tenzij deze hebben verklaard aan een schriftelijk besluit geen behoefte te hebben.
Artikel 4.4 lid 1, 2 en 6
1 Het bestuursorgaan beslist op het verzoek om informatie zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen vier weken gerekend vanaf de dag na die waarop het verzoek is ontvangen.
2 Het bestuursorgaan kan de beslissing voor ten hoogste twee weken verdagen, indien de omvang of de gecompliceerdheid van de informatie een verlenging rechtvaardigt. Van de verdaging wordt voor de afloop van de eerste termijn schriftelijk gemotiveerd mededeling gedaan aan de verzoeker.
6 Indien het bestuursorgaan heeft besloten informatie te verstrekken die rechtstreeks betrekking heeft op een derde of die van een derde afkomstig is, deelt het bestuursorgaan dit besluit gelijktijdig mede aan deze derde.
Artikel 4.5 lid 1
Het bestuursorgaan verstrekt de informatie in de door verzoeker verzochte vorm of, indien dit redelijkerwijs niet gevergd kan worden, met inachtneming van het bepaalde in artikel 2.4, derde lid.
Document
Bijlage 2
Antwoord op het verzoek in het kader van de Woo, ingediend door ONLEESBAAR GEMAAKT
De door u aan het Schadefonds per e-mail van 29 juni 2023 gestelde vragen, verder afgebakend tijdens ons telefonisch contact met u op 11 juli 2023:
Algemeen:
U wilt informatie verkrijgen met betrekking tot het aantal aanvragen en toekenningen in het kader van de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg (verder: De Tijdelijke regeling), die zien op de gesloten jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, locatie Deelen. Daartoe wilt u specifiek weten:
- Hoeveel aanvragen ontving het Schadefonds Geweldsmisdrijven in het kader van de Tijdelijke regeling, met betrekking tot een opname binnen de gesloten jeugdzorginstelling van De Hoenderloo Groep, locatie Deelen? Op hoeveel van deze aanvragen is inmiddels een beslissing genomen?
- Hoeveel aanvragen, die werden ingediend in het kader van de Tijdelijke regeling en die zien op De Hoenderloo Groep, locatie Deelen, zijn toegewezen en hoeveel aanvragen zijn afgewezen? Hoeveel aanvragen wachten nog op een beslissing van het Schadefonds Geweldsmisdrijven? Daarbij dienen de aantallen te worden uitgedrukt in absolute getallen en in percentages.
- Hoeveel aanvragen, die werden ingediend in het kader van de Tijdelijke regeling, zijn tot op heden toegewezen en hoeveel aanvragen zijn afgewezen? Hoeveel aanvragen wachten nog op een beslissing van het Schadefonds Geweldsmisdrijven? Daarbij dienen de aantallen te worden uitgedrukt in absolute getallen en in percentages.
Beantwoording van deze vragen door het Schadefonds Geweldsmisdrijven:
Opmerking vooraf: Voor de beantwoording van uw vragen hebben wij op 24 augustus 2023 onderzoek gedaan in ons registratiesysteem. Hierbij hebben wij gezocht naar aanvragen die betrekking hebben op geweld in De Hoenderloo Groep, locatie Deelen. Daartoe hebben we in de data gefilterd op de zoekterm ‘Hoenderlo’, in combinatie met ‘De*len’. Deze zoektermen werden gebruikt ten einde meerdere mogelijke schrijfwijzen van Hoenderloo en Deelen te kunnen identificeren. Bij het gebruik van de zoekterm ‘Hoenderlo’ komt ook Hoenderloo naar voren en bij het gebruik van de zoekterm ‘De*len‘, komen zowel Deelen als Delen naar voren.
Uit ons onderzoek zijn de hierna vermelde bevindingen naar voren gekomen. Het is mogelijk dat er daarnaast aanvragen zijn gedaan die wel betrekking hebben op De Hoenderloo Groep, locatie Deelen, maar die niet uit ons onderzoek naar voren zijn genomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn gebeurd als er een schrijffout is gemaakt in de registraties of als een aanvrager zich vergist in de locatie.
1.Hoeveel aanvragen ontving het Schadefonds Geweldsmisdrijven in het kader van de Tijdelijke regeling, met betrekking tot een opname binnen de gesloten jeugdzorginstelling van De Hoenderloo Groep, locatie Deelen? Op hoeveel van deze aanvragen is inmiddels een beslissing genomen?
Antwoord: Het Schadefonds ontving 214 aanvragen die zien op geweld binnen De Hoenderloo Groep, locatie Deelen. Op al deze aanvragen was op de peildatum een beslissing genomen.
2. Hoeveel aanvragen, die werden ingediend in het kader van de Tijdelijke regeling en die zien op De Hoenderloo Groep, locatie Deelen, zijn toegewezen en hoeveel aanvragen zijn afgewezen? Hoeveel aanvragen wachten nog op een beslissing van het Schadefonds Geweldsmisdrijven? Daarbij dienen de aantallen te worden uitgedrukt in absolute getallen en in percentages.
Antwoord: Van de 214 ingediende aanvragen die zien op geweld in De Hoendeloo Groep, locatie Deelen, zijn 204 aanvragen toegewezen en 8 aanvragen afgewezen. Wij melden daarbij tevens dat 1 aanvraag is ingetrokken door de aanvrager en dat 1 aanvraag door ons buiten behandeling is gesteld. Op de peildatum waren er, voor zover bekend, geen onbesliste aanvragen meer die zien op geweld in De Hoenderloo Groep, locatie Deelen.
Percentueel gezien komt dit neer op het volgende: 95,3 % van de ingediende aanvragen die zien op geweld in De Hoenderloo Groep is toegewezen en 3,7 % van die aanvragen is afgewezen. Verder is 0,5 % van de aanvragen ingetrokken door de aanvrager en is 0,5 % van de aanvragen buiten behandeling gesteld.
3. Hoeveel aanvragen, die werden ingediend in het kader van de Tijdelijke regeling, zijn tot op heden toegewezen en hoeveel aanvragen zijn afgewezen? Hoeveel aanvragen wachten nog op een beslissing van het Schadefonds Geweldsmisdrijven? Daarbij dienen de aantallen te worden uitgedrukt in absolute getallen en in percentages.
Antwoord: In totaal ontving het Schadefonds Geweldsmisdrijven 27.345 aanvragen in het kader van de Tijdelijke regeling. Tot en met 24 augustus 2023 waren 23.944 aanvragen behandeld. Van de behandelde aanvragen, waren er 19.926 toegewezen en waren er 3.269 afgewezen. Verder waren 144 van deze aanvragen door ons buiten behandeling gesteld en waren 605 van deze aanvragen ingetrokken door de aanvragers. Er wachtten nog 3.401 aanvragen op een beslissing. Percentueel gezien komt dit neer op het volgende: Van de behandelde aanvragen was tot en met 24 augustus 2023 83,2 % toegewezen; 13,7 % was afgewezen. Verder was 0,6 % van deze aanvragen door ons buiten behandeling gesteld en was 2,5 % van deze aanvragen ingetrokken door de aanvragers. Van de ingediende aanvragen wachtte 12,4% nog op behandeling.