Woo-verzoek 5 november 2024
DIT IS DE TOEGANKELIJKE VERSIE WOO-verzoek 5 november 2024
De originele documenten kunt u inzien door het originele versie in te zien: U kunt de originele versie hier downloaden
De documenten worden gescheiden met de titel document
Document
De heer ONLEESBAAR GEMAAKT
Per e-mail:
Behandelaar Mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT
Telefoon 070- ONLEESBAAR GEMAAKT
Datum 5 november 2024
Bijlage(n) 1
Onderwerp Besluit op uw verzoek in het kader van de Wet open overheid
Geachte heer ONLEESBAAR GEMAAKT
Uw verzoek
Per e-mail met bijlage, beiden gedateerd 19 oktober 2024, door mij op die datum ontvangen, diende u een verzoek in als bedoeld in artikel 4.1, eerste lid van de Wet open overheid (verder: de Woo). In uw verzoek vraagt u het Schadefonds Geweldsmisdrijven (verder: het Schadefonds) om informatie/documenten openbaar te maken. Het betreft informatie/documenten uit een of meerdere dossiers van een persoon/personen (te weten: ONLEESBAAR GEMAAKT en/of ONLEESBAAR GEMAAKT.), die volgens u in 2018 een aanvraag indiende(n) bij het Schadefonds. Informatie/documenten waar u op doelt zijn (onder meer) aanvraagformulieren, onderliggende stukken, een afwijzende en een toewijzende beslissing van het Schadefonds, daarbij behorende onderliggende stukken en verschillende soorten correspondentie.
Ontvangstbevestiging
Op 24 oktober 2024 ontving u van de Woo-functionaris bericht dat uw verzoek in goede orde is ontvangen. Daarbij is medegedeeld dat u in beginsel op uiterlijk 18 november 2024 een antwoord ontvangt op uw verzoek en dat u bericht krijgt als er meer tijd nodig is om uw verzoek of te handelen.
Wettelijk kader
lk behandel uw verzoek als een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo). De relevante artikelen uit de Woo kunt u vinden in bijlage 1 bij deze brief.
Besluit
lk besluit uw verzoek af te wijzen. Dat betekent dat ik de door u verzochte informatie/documenten, zo deze in het bezit zouden zijn van het Schadefonds, niet openbaar zal maken. Ik licht mijn besluit hierna toe.
Overwegingen
lederen heeft het recht om overheidsinformatie op te vragen, zonder dat daarbij een reden opgegeven behoeft te worden. Dit staat in artikel 1.1 van de Woo. Daarbij is het uitgangspunt dat overheidsinformatie openbaar is, tenzij er uitzonderingsgronden zijn die de openbaarheid beperken. De uitzonderingsgronden worden genoemd in hoofdstuk 5 van de Woo. In artikel 5.1 lid 1 zijn de absolute uitzonderingsgronden vermeld en in artikel 5.1 lid 2 de relatieve uitzonderingsgronden. In het geval van de relatieve uitzonderingsgronden moet het bestuursorgaan het door de uitzonderingsgrond beschermde belang afwegen tegen het algemene belang bij openbaarheid. Verder geldt in het algemeen de regel dat de informatie die ik aan u verstrek, openbaar is voor iedereen. U verzoekt het Schadefonds om de (gedeeltelijke) inhoud van een of meerdere dossier(s) van een persoon/personen die een aanvraag zou/zouden hebben gedaan bij het Schadefonds openbaar te maken. lk wijs uw verzoek af op de twee nader te bespreken wettelijke gronden.
Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder e, van de Woo)
Ik stel voorop dat ik u niet kan meedelen of de door u genoemde personen al dan niet een aanvraag indienden bij het Schadefonds. Wij delen nooit aan derden mee of bepaalde personen aanvragen indienden bij het Schadefonds. Alleen al de mededeling aan een derde, dat een persoon een aanvraag indiende bij het Schadefonds, zou een inbreuk betekenen op de privacy van de betreffende aanvrager. In zijn algemeenheid merk ik verder op dat wij geen gehoor geven aan verzoeken die strekken tot de gehele of gedeeltelijke openbaarmaking van dossiers van personen die een aanvraag deden bij het Schadefonds. Wij maken nooit (delen van) dossiers van onze aanvragers openbaar. De informatie en documenten van personen die een aanvraag deden bij het Schadefonds is vertrouwelijk. Het gaat om zeer persoonlijke informatie, die herleidbaar is tot (onder meer) personen, de geweldsmisdrijven waarvoor de aanvragen werden ingediend en het daardoor ontstane letsel. Openbaarmaking van dergelijke (persoons)gegevens vind ik niet wenselijk. Het zou een inbreuk vormen op de persoonlijke levenssfeer van onze aanvragers en op die van andere personen die in de dossiers voorkomen. Het belang van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van aanvragers en andere personen die voorkomen in de dossiers weegt daarom zwaarder dan het belang van openbaarheid.
Het goed functioneren van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen (artikel 5.1, lid 2, aanhef en onder i, van de Woo)
Daarnaast ben ik van oordeel dat het openbaar maken van (delen van) dossiers van onze aanvragers ertoe kan leiden dat bij andere personen, die een aanvraag deden bij het Schadefonds of die daartoe in de toekomst zouden besluiten, de angst ontstaat dat ook hun gegevens in de toekomst openbaar gemaakt kunnen worden. Personen kunnen dan besluiten om af te zien van de indiening van een aanvraag, uit angst dat ook hun persoonlijke gegevens wellicht openbaar gemaakt zullen worden. Dit zou tot een zeer onwenselijke situatie leiden, waarin het Schadefonds – een zelfstandig bestuursorgaan – niet langer haar taken onbelemmerd uit kan voeren. Het belang van het goed functioneren van het Schadefonds weegt zwaarder dan het belang van openbaarheid.
Wijze van openbaarmaking en publicatie
Dit besluit zal geanonimiseerd worden gepubliceerd op www.schadefonds.nl.
Vragen
Als u vragen heeft over de afhandeling van uw verzoek, dan kunt u contact opnemen met mevrouw ONLEESBAAR GEMAAKT jurist behandel en bezwaar, 070 ONLEESBAAR GEMAAKT
Voor meer informatie over de Woo-procedure, kunt u kijken op www.rijksoverheid.nl.
Hoogachtend, ONLEESBAAR GEMAAKT
ONLEESBAAR GEMAAKT
ONLEESBAAR GEMAAKT
Bijlage 1
De relevante wetsartikelen uit de Wet open overheid
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Zorg ervoor dat wij uw bezwaar uiterlijk binnen zes weken na de datum bovenaan deze brief hebben ontvangen.
U kunt op twee manieren uw bezwaarschrift indienen (het is niet mogelijk dit per e-mail to doen):
- op onze website www.schadefonds.nl/bezwaar(via DigiD).
- per post naar:
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Afdeling Bezwaar Postbus 71
2501 CB Den Haag
Schrijf in uw bezwaar in elk geval:
- uw naam en adres;
- een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt;
- waarom u het niet eens bent met de beslissing;
- de datum van uw brief;
- uw (digitale) handtekening.
Voor vragen kunt u ook contact met ons opnemen via telefoonnummer 070-4142000.
Bijlage 1: De relevante wetsartikelen uit de Wet open overheid
Artikel 1.1 Eenieder heeft recht op toegang tot publieke informatie zonder daartoe een belang te hoeven stellen, behoudens bij deze wet gestelde beperkingen.
Artikel 4.1 lid 1, 2, 3, 4 en 7
Lid 1: Eenieder kan een verzoek om publieke informatie richten tot een bestuursorgaan of een onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan werkzame instelling, dienst of bedrijf. In het laatste geval beslist het verantwoordelijke bestuursorgaan op het verzoek.
Lid 2: Een verzoek kan mondeling of schriftelijk worden ingediend en kan elektronisch worden verzonden op de door het bestuursorgaan aangegeven wijze.
Lid 3: De verzoeker behoeft bij zijn verzoek geen belang te stellen.
Lid 4: De verzoeker vermeldt bij zijn verzoek de aangelegenheid of het daarop betrekking hebbende document, waarover hij informatie wenst te ontvangen.
Lid 7: Een verzoek om informatie wordt ingewilligd met inachtneming van het bepaalde in hoofdstuk 5.
Artikel 4.3 lid 1 en 2 sub a
Lid 1: De beslissing op een verzoek om informatie wordt mondeling of schriftelijk genomen.
Lid 2 Het bestuursorgaan besluit in ieder geval schriftelijk op een verzoek om informatie, indien: sub 2a: het schriftelijke verzoek geheel of gedeeltelijk wordt afgewezen.
Artikel 4.4 lid 1
Lid 1: Het bestuursorgaan beslist op het verzoek om informatie zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen vier weken gerekend vanaf de dag na die waarop het verzoek is ontvangen.
Artikel 5.1 lid 2 sub e en i en lid 3
Lid 2: Het openbaar maken van informatie blijft eveneens achterwege voor zover het belang daarvan niet opweegt tegen de volgende belangen, sub 3: de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, sub i: het goed functioneren van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen.
Lid 3: Indien een verzoek tot openbaarmaking op een van de in het tweede lid genoemde gronden wordt afgewezen, bevat het besluit hiervoor een uitdrukkelijke motivering.